GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dzogćen komuna Srbija

Šta je Dzogćen

Dzogćen je drevno duhovno Učenje razvijeno na Tibetu u okviru tibetanske budističke tradicije. Ne pripada ni jednoj školi niti religijskom sistemu. Štaviše, to je znanje koje su tibetanski Učitelji prenosili neograničeni sektaštvom. Pojam Dzogćen znači ’’potpuno savršenstvo’’ ,i odnosi se na istinsku ,urođenu prirodu svih bića, prvobitno stanje, koje je oslobođeno svih ograničenja i uslovljavanja. Istinska osnova Dzogćen Učenja je prenos ovog stanja znanja od strane Učitelja.

Dzogćen tradicija se prenosila sa Učitelja na učenika u neprekinutoj lozi tokom vekova, sve do današnjih dana. Zbog svog direktnog i jednostavnog pristupa prevazilazi ograničenja uslovljena kulturnim razlikama, što ga čini dostupnim svim nacijama bez obzira na njihovo kulturno nasleđe.

Dzogćen Učenja su podeljena u tri serije: Semde, Longde i Menade. Tri serije su ustvari tri načina pristupa Učenju , svaki sa svojim odgovarajućim metodama prakse ; međutim cilj sve tri serije je da dovedu praktičara do konačnog ostvarenja.

Semde, ’’serija uma’’ , uvodi praktičara u prirodu uma u cilju dobijanja stvarnog iskustva.

Longde je ’’serija prostora’’ gde se prostor odnosi na prvobitnu dimenziju praznine koja služi kao osnova za manifestaciju jasnoće i razvijanje shvatanja.

Menade ,suštinska serija ’’tajnih uputstava’’ ili Upadeša , sastoji se od posebnih Učenja i metoda koje se zasnivaju na iskustvu Učitelja sa ciljem da pomognu napredovanje praktičara sve do njegovog potpunog ostvarenja.

Longsal

Ciklus Učenja Longsal ili ’’Sjajnu Jasnoću Univerzuma’’ , Suštinu Srca Dakina ( ženske manifestacije prvobitne energije) , je ponovo otkrio Ćogjal Namkhai Norbu u svojim snovima jasnoće. Ova Učenja su do sada objavljena u osam tomova.

Direktna transmisija

Transmisija (prenos) znanja sa Učitelja na učenika može da bude usmena , simbolička ili direktna . Jedinstvenost Dzogćen Učenja je u direktnoj transmisiji ili ’’direktnom uvodu’’ kada su Učitelj i njegovi učenici u prvobitnom stanju u istom trenutku kroz neko od iskustava povezanih za telo, glas ili um. Moć transmisije omogućava učeniku da na ovaj način može da otkrije svoje stvarno stanje.

Guru Joga

’’Guru’’ je Učitelj ili Majstor , ’’joga’’ je znanje ili shvatanje sopstvenog istinskog , suštinskog stanja, onakvog kakvo već postoji, u kome nema ničega što treba menjati ili modifikovati. To je stanje Gurua. Guru joga je stoga glavni element Dzogćen prakse.

Vebkast uživo:

Novosti: