GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
jantrajoga
najava
naslovna
naslovna-grid
norbu
novosti

Dzogćen komuna Srbija

Tajeling

Srbija, Beograd

 

Tokom trajanja ritrita u Merigaru Istok, 23. avgusta 2013., Rinpoče je dodelio ime našoj Dzogćen komuni Beograd: Thayasling – Ling of the Beyond. Neizrecivo smo zahvalni našem voljenom Učitelju koji je uvek u našim srcima na tako fantastičnom imenu.

 
Dzogćen komuna Srbija registrovana je kao udruženje 1990. godine, preregistrovana 2009. godine, a trenutno radimo na Statutu naše Komune. Komuna je aktivna od prve posete Rinpočea Beogradu, kada nas je upoznao s učenjem, pre 30 godina.

Željka Jovanović je bila najzaslužnija za osnivanje Dzogćen Komune u Srbiji. Mnogi smo imali tu sreću da je poznajemo i da primimo od nje dragocene informacije. Od 1990. do 1997. organizovali smo seminare Jantra Joge sa instruktorom Oliverom Leickom i seminare Vađra Plesa sa Adrijanom Dal Borgo. 1996. pozvali smo Lamu Ngawanga , osnivača i duhovnog vođu mađarske Karma Kagyüpa Komune, zajedno sa njegovim prevodiocem Lama Csöpelom. Po preporuci Chögyal Namkhai Norbua oni su nam u Beogradu preneli Učenje. Željka je u svom stanu organizovala kolektivne prakse sve do 1997. godine, kad su se ona i njena porodica preselili u Francusku.

U narednih deset godina, zbog situacije u državi, kolektivne prakse smo održavali po domovima raznih praktičara. Beskrajno smo zahvalni našoj Vađra porodici širom sveta i Međunarodnoj Dzogćen zajednici na veoma izdašnoj donaciji 2000. godine koja nam je pomogla da održimo našu Komunu.

2002. aktivno učestvujemo u projektu Vaza za Mir u saradnji sa  Siddhartha’s Intent organizacijom kao koordinatorom, kojom rukovodi Dzongsar Jamyang Kyentse Rinpoche. 2014. imali smo udela u projektu Sand Mandala of Avalokiteshvata za mir u svetu koju su pokrenuli Geshe Lobsang Tseten i dva budistička monaha iz Tibetan Drepung Gomang Monastic College.

Zahvaljujući velikodušnoj donaciji nemačke Dzogćen Komune održali smo ritrit osnovnog nivoa Santi Maha Sanghe sa Jacobom Winklerom u Beogradu 2003. godine.

Od 2009. do 2012. iznajmljivali smo prostorije za seminare i kolektivne prakse na raznim lokacijama. 2012. godine Željkina deca i naša Vađra porodica: Cvetko, Ana i Marija ponudili su Komuni njihov stan na korišćenje. Zahvaljujući veoma izdašnoj donaciji stan je kompletno renoviran i 2013. godine postao je naš prvi Ling. Bili smo veoma srećni što konačno imamo sopstveni prostor, posebno zato jer smo se u tom stanu okupljali od samih početaka da održavamo prakse.

Tajeling se nalazi u stanu u centru Beograda, lako dostupan svakome. Prostor je od 100 metara kvadratnih, sa Gompom od 40 kvadrati, sobom za goste (s bibliotekom), čekaonicom, kupatilom, kiuhinjom, sobom za presvlačenje, toaletom i terasom.

Praćenje Vebkasta organizuje se prema okolnostima.

Gompa nije dovoljno prostrana za Mandalu, ali je podesna za zajedničke prakse, Jantra Jogu, Kaita Ples, a tu je i soba za goste za potrebe ličnog povlačenja. Kako bismo smanjili troškove za našu malu zajednicu (18 članova koji uplaćuju članarinu 2015. godine), delimo korišćenje prostorija sa grupom za Hatha Jogu koju organizuje i vodi naš žuti Gakil.

Od 2009. do 2015. imali smo veliku sreću da ponovo ugostimo našeg dragog Vađra brata i instruktora Santi Maha Sanghe Olivera Leicka koji je održao četiri ritrita: Uvod u Dzogćen Učenje i Jantra Joga 2009. godine, dva ritrita osnovnog nivoa Santi Maha Sanghe 2012. i 2013. godine i ritrit Zelena Tara 2015. godine.

Isto tako smo svake godine od 2011.-2014. bili srećni da ugostimo našeg dragog Vađra brata i instruktora Jantra Joge Zsolta Somogyvarya koji je održao četiri seminara Jantra Joge, a planiramo još jedan u maju 2016. godine.

Večito smo zahvalni našim dragim Oliveru Leicku i Zsoltu Somogyvaryu za njihovo dragoceno vreme, predanost i ustrajnost i što su nam pomogli da obnovimo našu Komunu.  

Nadamo se da će nam okolnosti omogućavati da ubuduće organizujemo više ritrita i da ćemo više razvijati naše aktivnosti.

Živeo Učitelj, Učenje i Komuna!

 

Tajeling 

www.dzogchen.rs

info@dzogchen.rs

Radosno Vas iščekujemo u Tajelingu!

Vebkast uživo:

Novosti:

Scroll Up