GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
jantrajoga
najava
naslovna
naslovna-grid
norbu
novosti

Dzogćen komuna Srbija

Tajeling

Srbija, Beograd

 

Prof. Ćogjal Namkhai Norbu je nazvao naš Dzogćen centar u Beogradu Thayasling (Tajeling) – Ling of the Beyond tokom predavanja u povlačenju održanog 23. avgusta 2013. u Merigar East , Rumunija. Na tako čudesnom imenu beskrajno smo zahvalni našem voljenom Učitelju koji je uvek u našim srcima.

Dzogćen komuna Srbije prvi put je registrovana kao udruženje 1990. godine, preregistrovana 2009. godine, i konačno 2016 naš Statut je uskladjen sa Statutom Medjunarodnog Dzogćen udruženja. Registrovani smo kao Medjunarodna Dzogćen Komuna Tajeling u spisku Udruženja u Agenciji za privredne registre (APR) pod brojem 17754220.

Udruženje je aktivno otkako je Ćogjal Namkhai Norbu prvi put održao predavanje u Beogradu 1990 god.

Prošlo je više od od godinu dana otkako je Ćogjal Namkhai Norbu preminuo (1938-2018), a mi sledimo Njegova učenja i slavimo Njegov život ispunjen beskrajnim saosećanjem i posvećen svim bićima.

Željka Jovanović (1955-2011) je najzaslužnija za osnivanje Dzogćen Komune u Srbiji. Mnogi smo imali tu sreću da je poznajemo i da primimo od nje dragocene
informacije.
Od 1990. do 1997. organizovali smo seminare Jantra Joge sa instruktorom Oliverom Leickom i seminare Vađra Plesa sa Adrijanom Dal Borgo.

Po preporuci Prof. Ćogjal Namkhai Norbua pozvali smo 1996. god. u Beograd da nam prenese Učenje Lama Ngawang , osnivač i duhovni vođa mađarske Karma
Kagyüpa Komune, zajedno sa njegovim prevodiocem Lama Csöpelom.

Željka je u svom stanu organizovala kolektivne prakse sve do 1997. godine, kad su se ona i njena porodica preselili u Francusku.

U narednih deset godina, zbog situacije u državi, kolektivne prakse smo održavali po domovima raznih praktičara. Beskrajno smo zahvalni našoj Vađra porodici širom sveta i Međunarodnoj Dzogćen zajednici na veoma izdašnoj donaciji 2000. godine koja nam je pomogla da održimo našu Komunu.

Godine 2002. aktivno učestvujemo u projektu Vaza za Mir u saradnji sa Siddhartha’s Intent organizacijom kao koordinatorom, kojom rukovodi Dzongsar Jamyang Kjentse Rinpoće

Velikodušna donacija nemačke Dzogćen Komune omogućila je dolazak Jacoba Winklera da održi predavanje u povlačenju osnovnog nivoa Santi Maha Sanghe u Beogradu 2003. godine.

Godine 2014. imali smo udela u projektu ‘’Sand Mandala of Avalokiteshvara’’ za mir u svetu koju su pokrenuli Geshe Lobsang Tseten i dva budistička monaha iz Tibetan Drepung Gomang Monastic College.

Od 2009. do 2012. iznajmljivali smo prostorije za seminare i kolektivne prakse na raznim lokacijama. Godine 2012. praktičari su Komuni ponudili svoj stan na korišćenje. Zahvaljujući veoma izdašnoj donaciji stan je kompletno renoviran i 2013. godine postao je naš prvi Ling. Bili smo veoma srećni što imamo sopstveni prostor od 2012 do 2017 , posebno jer smo se u tom stanu okupljali od samih početaka na zajedničkim praksama. Gompa je bila podesna za zajedničke prakse, Jantra Jogu, Kaita Ples, a soba za goste za potrebe ličnog povlačenja.

Od 2009. do 2015. imali smo veliku sreću da ponovo ugostimo našeg dragog Vađra brata i instruktora Santi Maha Sanghe Olivera Leicka koji je održao četiri predavanja u povlačenju : Uvod u Dzogćen Učenje i Jantra Joga 2009. godine, dva predavanja osnovnog nivoa Santi Maha Sanghe 2012. i 2013. godine i predavanje u povlačenju Zelena Tara 2015. godine.

Isto tako smo svake godine od 2011-2014 bili srećni da ugostimo našeg dragog Vađra brata i instruktora Jantra Joge Zsolta Somogyvarya (Žolta Šomodjvarija ) koji je održao četiri seminara Jantra Joge.

Večito smo zahvalni našim dragim Oliveru Leicku i Zsoltu Somogyvaryu za njihovo dragoceno vreme, predanost i ustrajnost i što su nam pomogli da obnovimo našu Komunu.  

Od februara 2017 kolektivne prakse održavaju se po domovima praktičara, a rentiramo sale za seminare i predavanja u povlačenju.

U oktobru 2018 i februaru 2019 organizovali smo dva seminara : Ples Vađre za Dobrobit Bića i Jantra joga sa Zoltan Cser-om , autorizovanim instruktorom iz Medjunarodne Dzogćen Komune.

Planiramo za sredinu aprila 2020 predavanje i predavanje u povlačenju sa autorizovanim Santi Maha Sanga instruktorom Steven Landsberg-om , predsednikom Medjunarodnog Dzogćen Udruženja. – ODGOĐENO ZBOG PANDEMIJE

Tajeling administrativno pripada većem Centru (Gar) : Merigar East  u Rumuniji .

https://www.dzogchen.ro/european-lings/community/european-lings

Nadamo se da će nam povoljne okolnosti omogućiti da ubuduće organizujemo više seminara i predavanja u povlačenju i da ćemo razvijati naše aktivnosti za
dobrobit svih osetljivih bića.
 

Tajeling 

www.dzogchen.rs

info@dzogchen.rs

 

Vebkast uživo:

Novosti:

Scroll Up